Ekstrak Nutrisi daripada dan daun Melinjau (Gnetum Gnemon) - Azhar A. Manan (Terengganu: Universiti Putra Malaysia Terengganu, 2014)
Kajian terhadap melinjau(Gnetum gnemon), telah dilakukan bagi mengisi kekurangan maklumat sains tentang nilai pemakanan buah ini. Dalam buah segar kandungan kelembapannya adalah sebanyak 49.17%, abu sebanyak 13.10%, kanji sebanyak 37.09g, kalsium sebanyaK 11.38mg, magnesium sebanyak 6.92mg dan potassium sebanyak 16.96mg; masing-masing bagi setiap lOOg sampel.