Kajian terhadap terumbu karang di perairan Pulau Bidong - Roslan Mohamad (Terengganu: Universiti Putra Malaysia Terengganu, 2014)
Kajian terhadap lerumbu karang di per air an Pulau Bidong, Terengganu telah di jalankan. Pemerhatian dilakukan pada lapan slesen kajian menggunakan garis transek 50 m. Kaedah kategori komuniti bentik (Benthic Lifeform Category Method) terumbu karang digunakan untuk mengambil data liputan karang, manakala kaedah pencerapan langsung (Fish Visual Census Method) secara selam SCUBA pula digunakan untuk mendapatkan data jumlah ikan.