Model kepemimpinan pengajaran pengetua, efikasi dan kompetensi pengajaran - Mohd Yusri Ibrahim (Terengganu: Universiti Malaysia Terengganu, 2014)
Kepemimpinan pengajaran pengetua telah dikenal pasti sebagai faktor penting untuk kejayaan akademik sesebuah sekolah. Namun realiti, pengetua lebih banyak memperuntukkan masa untuk melakukan pelbagai tugas pengurusan dan pentadbiran yang rutin, bukannya kepemimpinan pengajaran. Pengetua juga tidak dapat melaksanakan fungsi kepemimpinan pengajaran dengan berkesan kerana belum ada model kepemimpinan pengajaran yang bersesuaian dengan persekitaran pendidikan tempatan. Kajian ini dijalankan untuk membangunkan model modifikasi kepemimpinan pengajaran pengetua berlatarkan sistem pendidikan tempatan.