Analisis semantik untuk model berorientasikan objek menggunakan algoritma carian dalam dahulu dan cantasan porter - Noor Syakirah Ibrahim (Terengganu: Universiti Malaysia Terengganu, 2014)
Pemodelan konseptual penting untuk meramal kos dan masa yang diperlukan untuk menghasilkan sesuatu sistem (Teeuw & Berg, 1997). Walau bagaimanapun, tiada piawaian yang sesuai untuk menilai kualiti bagi model konseptual. Meningkatkan kualiti bagi model konseptual ialah sama pentingnya dengan meningkatkan kualiti bagi sistem yang dihasilkan. Salah faham antara pengguna dan pereka bentuk sistem mungkin timbul kerana model sistem yang tidak konsisten (Ali et al., 2008).