Kajian kecekapan pengendalian ikan dan perkhidmatan di Pelabuhan Perikanan Chendering - Mohd Kamal Ismail (Universiti Putra Malaysia Terengganu, 2014)
Kajian kecekapan pengendalian ikan dan perkhidmatan di Pelabuhan Perikanan Chendering telah dijalankan dari bulan Ogos hingga bulan Oktober 1999 untuk mengenalpasti dan menentukan keupayaan pengendalian ikan serta perkhidmatan di pelabuhan tersebut. Sebagai perbandingan, kajian juga dijalankan di Kompleks Perikanan LKlM Pulau Kambing yang berfungsi sebagai pelabuhan piawai bagi melihat kecekapan dalam pengendalian ikan.