Kajian kandungan ferum dan mangan (partikulat dan terlarut) dalam air Tasik Kenyir - Lee Ya Tack (Universiti Putra Malaysia Terengganu, 2014)
Didapati kandungan bagi Fe adalah lebih tinggi daripada Mn. Keadaan terlarut bagi kedua-dua elemen logam ini adalah lebih tinggi berbanding dengan dalam keadaan partikulat. Kandungan Fe dan Mn dalam Tasik Kenyir, Terengganu telah ditentukan di tiga kawasan iaitu Pangkalan Gawi (Stesen 1), Empangan Sultan Mahmud (Stesen 3) dan di kawasan antara kedua-dua tempat ini (Stesen 2).