Kitaran hidup Ichthyophthirius multifiliis dan hispatologi serta mikroskop imbasan elektron keatas cryptocaryon irritans - Wan A. Azlan Wan Abdullah (Terengganu: Universiti Putra Malaysia Terengganu, 2014)
Ichthyophthirius multifiliis adalah bintik putih yang menyerang ikan air tawar dan mempunyai dua kitaran hidup yang berbeza. Kitaran hidup yang pertama adalah melibatkan pembahagian dedua sel di rnana sel yang berada di dalam sista akan menggandakan dirinya daripada satu kepada enam belas.