Variasi genetik di antara spesies ikan sepat,Trichogaster spp - Rati'ah Sukardi (Terengganu: Kolej Universiti Terengganu, 2014)
Kajian variasi genetik di antara spesies ikan sepat iaitu Trichogaster trichopterus, Trichogaster pectoralis dan Trichogaster leeri telah dijalankan dengan kaedah elektroforesis gel kanji. Tisu otot telah digunakan untuk menguji kepelbagaian genetik dengan tiga belas sistem isozim.