Kepelbagian endapan terampai dan ketidaksamaan arus pasang surut anak di alur paya bakau - Julyus Melvin Mobilik (Terengganu: Universiti Putra Malaysia Terengganu, 2014)
Jumlah enapan dan komponen enapan yang diangkut masuk dan keluar melalui alur paya bakau dikaji melalui tiga kitaran pasang surut anak pada bulan Julai, Ogos dan Oktober 1997.