Kajian awal terhadap saiz kemantangan dan tumbesaran selepas bersalin kulit Udang Kara 'Panulirus ornatus (Fabricus,1798) - Azhar Kassim (2014)
Kajian awal terhadap saiz kematangan dan tumbesaran selepas bersalin kulit telah dijalankan kepada udang kara Panulinis ornatus (Fabricius) di Sabah, Malaysia antara bulan Mac hingga November 1998. Kematangan ditentukan melalui pemeriksaan secara makroskopik organ ovari bagi betina dan testis bagi jantan.