Kajian pasang surut di muara Terengganu dan di Pelabuhan Chendering pada tahun 1993 - Muhammad Suhaimi Abd. Rahman (Terengganu: Universiti Putra Malaysia Terengganu, 2014)
Data cerapan pasang surut di muara Terengganu dan di Pelabuhan Perikanan Chendering Terengganu, di sepanjang tahun 1993, telah dikaji. Data untuk muara Terengganu diperolehi dari Jabatanarah Hidrografi Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM), manakala data untuk Pelabuhan Chendering diperolehi dari Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia.