Jenis organisma sesil pada unjam di Tasik Kenyir - Mohamad Azman Mohamed Yusoff (Terengganu: Kolej Universiti Terengganu, 2014)
Kajian keberkesanan unjam sebagai peranti pengumpul ikan di dalam ekosistem air tawar merupakan satu skop kajian barn. Penggunaan unjam di air tawar masih belum dipraktiskan secara komersial lagi khususnya dalam industri perikanan air tawar. Penekanan kajian ini meliputi jenis organisma sesil yang membentuk komuniti di substrat buatan.