Lima universiti jalankan penyelidikan minyak, gas - Sinar, Harian (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2010)
Sebanyak 5 buah universiti menjalankan kajian berkaitan minyak dan gas. Di antaranya Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang diketuai oleh Dr. Hii Yii Siang bertajuk Formulation of Floting Immobilized Microbe for Biodegradation of Tapis Blended Crude Oil in Marine Environment yang berpotensi merawat tumpahan minyak.