Pengaruh perubahan suhu, oksigen terlarut dan saniliti air kolam ternakan ke atas tumbesaran dan pengeluaran Udang Harimau,'Penaeus monodon' fabricius - Jowhar Hamsah Hamjani (Terengganu: Kolej Universiti Terengganu, 2014)
Kajian ini dijalankan di kolam ternakan udang milik LKIM daerah Setiu negeri Terengganu. Sebanyak 2 buah kolam digunakan untuk menjalankan kajian ini. Keluasan bagi kolam kajian adalah 0.5 ha. setiap satu. Proses pengambilan sampel dijalankan pada 3 stesen iaitu 2 pada bahagian setiap hujung (kolam berbentuk segi empat) dan satu pada bahagian tengah kolam. Dalam proses kajian ini faktor penting yang dititik-beratkan ialah pengambilan sampel mutu air (dijalankan di kawasan kolam) dan persampelan berat dan pertumbesaran udang.