Pemodelan dan peramalan menggunakan kaedah siri masa - Humaira' Abdul Latif (Terengganu: Universiti Malaysia Terengganu, 2013)
Pengeluaran minyak sawit sering berubah-rubah setiap tahun bagi memenuhi permintaan minyak sawit yang semakin meningkat. Ramalan pengeluaran minyak sawit mentah (MSM) dan isirong yang dijalankan oleh syarikat-syarikat perladangan sering berdasarkan kepada faktor-faktor seperti keluasan ladang, umur pokok, cuaca dan harga kelapa sawit. Walaubagaimanapun, maklumat seperti ini seringkali masih tidak dapat menyumbang kepada peramalan yang baik.