Kandungan biokimia (Protein dan Lipid) Scenedesmus sp. dalam keadaan kultur yang berbeza (Saliniti, Fotoperiod dan keamatan cahaya) - Rohana Ismail (Terengganu: Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia, 2013)
Pengkulturan dijalankan secara 'batch culture' dan pemanenan sel dilakukan pada peringkat lewat fasa eksponen untuk penganalisaan kandungan biokimia.