Kajian Histomorfologi perkembangan kematangan telur Ikan Baung, Mystus nemurus C. & V. - Hamidah Mat Hassan (Terengganu: Kolej Universiti Terengganu, 2013)
Peringkat perkembangan telur bagi Mystus nemurus C.&V. telah dikaji menggunakan teknik histomorfologi. Telur diperolehi melalui kaedah satu suntikan dan dua suntikan hormon ovaprim pada kadar 0.5ml/kg. Sampel pertama diambil sebaik sahaja suntikan dijalankan dan sampel seterusnya adalah dalam selang masa 3 jam. Tempoh yang diambil untuk ianya mencapai peringkat ovulasi ialah 18-20jam.