Hubungan halaju Ricih (U*) ke atas pengangkutan endapan di paya bakau Pulau Sekeping terutama di Alur Paya Bakau - Mohamad Hadi Hassan Jaffari (Serdang,Selangor: University Pertanian Malaysia, 2013)
Kajian yang dijalankan dapat memberitahu dinamik pengangkutan endapan di dalam alur paya bakau Pulau Sekeping, Kemaman.Data-data dan keputusan menunjukan bahawa halaju ricih lampu mencapai halaju sehingga 0.098 ms iaitu semasa awal air pasang berlaku pada 28 November 1995.Secara keseluruhannya halaju ricih purata ialah kira-kira 0.02 ms.