Kajian faktor yang mempengaruhi taburan sarang Penyu Agar (Chelonia mydas) di Pantai Chagar Hutang, Pulau Redang - Kamarudin Elias Ab Rahman (Serdang: Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Kajian ini bertujuan untuk mengetahui sejauh manakah faktor seperti suhu, kelembapan pasir, ciri-ciri pasir dan keadaan fizikal pantai boleh mempengaruhi taburan sarang penyu agar (Chelonia mydas) di Pulau Redang. Min saiz pasir adalah faktor yang paling penting dalam mempengaruhi taburan sarang penyu.