UMT, WWF bekerjasama maju tanah bencah Setiu - Berita Harian (The New Straits Times Press (M) Berhad, 2010)
Universiti Malaysia Terengganu (UMT) menjalinkan kerjasama dengan Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF) Malaysia untuk membuat penyelidikan dan kajian membangunkan tanah bencah Setiu, dekat sini, seluas 23000 hektar. Kerjasama itu adalah program pertama UMT dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berfungsi untuk memulihara alam sekitar selepas dinaik taraf daripada Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia (KUSTEM). Tanah bencah adalah aset penting Terengganu dalam industri perikanan, pertanian dan pelancongan. Selain sumebr ekonomi dan sumber air bersih kepada penduduk setempat.