Kajian perbezaan sedimen di dalam dan di luar zon akar paya bakau (Di Kemaman,Terengganu) - Ismail Muhamad (Serdang: Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Daripada kajian ini, didapati kadar pemendapan di zon dalam akar adalah 9.089X10 gram/cm/minggu manakala bagi zon luar akar adalah 6.241X10 gram/cm/minggu