Kajian kualiti air Sungai Ibai dan Sungai Terengganu dan komuniti biologikal di luar muara sungai tersebut - Haslan Kamal Kamaruddin (Serdang: Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Kajian kualiti air Sungai Ibai dan Sungai Terengganu telah dijalankan dengan menganalisa data kualiti air bermula daripada tahun 1990 hingga 1994. Kajian status komuniti biologikal juga dijalankan dengan mengambil sampel di luar kedua-dua muara.