Kesan pendedahan plumbum In Vitro ke atas aktiviti enzim asetilkolinesterase dalam tisu otak ikan haruan, Channa striatus - Edward Justin Majanil (Serdang: Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Kajian ini menunjukkan sensitiviti asetilkolinesterase boleh diguna sebagai indikator biokimia kerana ia mudah dipengaruhi oleh kehadiran elemen toksik pada takat kepekatan yang rendah