Perubahan kepelbagaian spesies ikan di tukun tiruan berasaskan perbezaan temporal dan musim - Daud Awang @ David (Serdang: Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Kajian ini melibatkan pemerhatian ikan di Tukun UPM dengan penekanan terhadap perubahan kepelbagaian spesies ikan berasaskan temporal dan musim. Pemerhatian ikan dijalankan dengan menggunakan kaedah transek lebar (belt transect) 5 x 50 m di tukun UPM pada kedalaman 12 meter. Dua puluh lapan spesies daripada 18 famili ikan telah dikenalpasti.