Model integrasi pelbagai jenis pangkalan data - Mustafa Man (Johor : Universiti Teknologi Malaysia, 2012)
Integrasi adalah merupakan proses penggabungan pelbagai maklumat daripada pelbagai sumber yang boleh memberikan faedah kepada organisasi. Ia dapat mengurangkan masa pemprosesan, meningkatkan penjimatan sumber dan menambahbaikan perkongsian data untuk pelbagai tujuan.