Analisa kualiti model rajah kelas UML berasaskan semantik, sintaktik dan kes - Noraida Haji Ali (Bangi : Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kebolehan untuk memodelkan keperluan sesuatu sistem merupakan satu kemestian bagi seseorang jurutera sistem. Dalam konteks pembelajaran dan pengajaran, penguasaan ilmu komponen pemodelan lazimnya dinilai melalui tugasan berasaskan rajah. Kajian terhadap kaedah penilaian tugasan tersebut masih lagi kurang diberi perhatian disebabkan kesukaran menentukan kriteria jawapan serta memerlukan daya kreativiti yang tinggi. Dengan pertambahan pelajar dan bebanan pengajar pada setiap tahun, pengajar mengalami masalah untuk memberi kritikan terhadap jawapan tugasan pelajar.