Peranan psikologi perjalanan dalam mempengaruhi kepuasan dan niat melawat semula destinasi pelancongan di Malaysia - Ahmad Ramli Mahmmod (Terengganu: Universiti Malaysia Terengganu, 2012)
Perkembangan industri pelancongan memberikan sumbangan yang penting terhadap ekonomi Malaysia. Wujud persaingan yang sangat sengit dalam industri pelancongan terutamanya di kalangan negara ASEAN. Oleh itu, adalah sangat penting bagi negara untuk memiliki kelainan dan strategi berdaya saing dalam usaha menarik lebih ramai pelancong.