KECEKAPAN PHOTOVOLTAIK DALAM PENGECASAN BATERI DI KUSTEM, KUALA TERENGGANU - Mohamad Zaidi Bin Majid (Terengganu: Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia, 2005., 2012)
Kajian ini dijalankan untuk mengetahui konsep dan aplikasi tenaga photovoltaik serta kecekapannya dalam pengecasan bateri. Tenaga photovoltaik merupakan salah satu sumber tenaga alternatif yang dibangunkan untuk mengurangkan penggunaan sumber tenaga konvensional dalam penjanaan elektrik.