KUALITI INSTITUSI, MAKROEKONOMI, PELABURAN LANGSUNG ASING DAN PENGARUHNYA KE ATAS RASUAH DI 5 NEGARA ASEAN TERPILIH - KAVITHA A/P CHANDRAN (UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU, 2022)
Kajian ini membincangkan pengaruh kualiti institusi, makroekonomi, dan pelaburan langsung asing ke atas indeks rasuah di 5 negara ASEAN terpilih. Rasuah boleh dikaitkan dengan aktiviti penyalahgunaan kuasa yang bertujuan memperoleh manfaat peribadi. Manakala, penentu makroekonomi berkait dengan hubungan pelaburan antara negara, rakyat dan aktiviti ekonomi yang semakin berkembang. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap rasuah terhadap kualiti institusi, makroekonomi dan pelaburan langsung asing di negara-negara ASEAN, mengkaji kesan rasuah kepada kualiti institusi, makroekonomi dan pelaburan langsung asing di negara-negara ASEAN dan mengkaji cadangan bagi membendung masalah rasuah yang berleluasa dalam kualiti institusi, makroekonomi dan pelaburan langsung asing di negara-negara ASEAN. Kajian ini melibatkan pengumpulan data sekunder yang bersifat kuantitatif dan kualitatif. Data kuantitatif pemboleh ubah kajian adalah dari tahun 2001 hingga 2017 bagi lima negara ASEAN terpilih. Data ini dianalisis menggunakan ujian kepegunan, regresi memusat, model kesan tetap, model kesan rawak, dan redundant variables.