Sistem kendiri penghasilan hidrogen hibrid fotovolta-angin - Mohd Zamri Ibrahim (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Hidrogen merupakan satu sumber tenaga altematif yang berpotensi pada masa hadapan. Hari ini hidrogen diperoleh dari industri bahan bakar fosil atau petroleum, yang sudah pasti sumbemya adalah terhad dan pembakarannya mencemarkan alam sekitar. Penjanaan hidrogen melalui elektrolisis air bersumberkan tenaga keterbaharuan adalah satu kaedah altematif yang bersih lagi mapan.