Terjemahan struktur "shibh al-jumlah" dalam wacana bahasa arab - Azman Che Mat (Fakulti Pengurusan dan Ekonomi, 2012)
Kajian ini merupakan satu kajian dalam bidang terjemahan. Aspek sintaksis yang menjadi tumpuan kajian ialah struktur “Shibh al-Jumlah” bahasa Arab iaitu satu pola struktur yang diterima dalam tatabahasa bahasa Arab. Data-data kajian yang dikutip daripada empat wacana iaitu al-Qur’an, Hadith, cerpen dan rencana merupakan data terjemahan Arab-Melayu.