Kajian Ektoparasit dan Histopatologi insang pada ikan sungai, Tengalan,Puntius bulu (Bleeker) - Kua Beng Chu (Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Daripada 44 ekor ikan yang dikaji, dua genus monogenea (Dactylogyrus & Paradiplozoon) dan satu genus Myxobolus (Myxobolus sp.) telah dijumpai.