Kesan jangka pendek pesta pantai terhadap dua pantai di Terengganu - Khairul A 'Amali Ismail (Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Kajian ini mendapati perubahan geomorfologi yang berlaku di pantai yang diadakan pesta mengakibatkan kadar hakisan yang lebih tinggi berlaku berbanding pantai yang tidak diadakan pesta.