Keluar dari lingkaran kemiskinan mobiliti sosial di kalangan komuniti pesisir pantai Kuala Terengganu,Terengganu - Nor Hayati Sa'at (Universiti Utara Malaysia, 2012)
Persoalan berkaitan dengan perubahan dan transformasi sosial yang berlaku dalam komuniti pesisir pantai ini telah dibincangkan oleh tiga kajian karya agung pada zaman masing-masing dan masih relevan sekarang ini; iaitu, kajian Firth (1940-an), Ungku Aziz (1960-an) dan Ishak Shari (1980-an).