Kajian awalan dan pemerhatian mengenai cara-cara membuat ramalan tradisional oseanografi perikanan oleh nelayan di Kuala Terengganu - Mazlan Abd. Ghaffar (Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Hasil kajian ini menunjukan bahawa hampir semua cara ramalan oseanografi perikanan yang dilakukan oleh nelayan dari dua buah kampung adalah seragam