Laporan latihan praktikal dalam projek elektif dan persembahan 11 (PSS 165) - Aznan Abd.Gani (Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Di dapti kira-kira 65% rakyat Malaysia adalah bergantung kepada ikan sebagai sumber protien. Namun demikian kurang daripada 10% hasil ikan datangnya dari kolam-kolam peliharaan dan hasil tangkapan laut.