Perbandingan berat spesis dominan dari tangkapan pukat jerut dan pukat tangkul bergalah - Che Zakaria Ismail (Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Dua jenis pukat telah digunakan dalam kajian ini iaitu pukat tangkul bergalah dan pukat jerut. setiap pukat ini beroperasi pada sebelah malam pada ketika bulan kelam. Hasil kajian menunjukan bahawa pukat jerut dapat membuat hasil tangkapan yang lebih berat berbanding dengan pukat tangkul bergalah.