Taburan hidrokarbon di Laut China Selatan (dari persisiran Kuantan hingga ke Pulau Tioman) - Zulkifli Mahmood (Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Tahap hidrokarbon dalam air laut dan sedimen yang diambil dari Laut China Selatan bermula dari persisiran pantai Kuantan hingga ke Pulau Tioman ditentukan dengan menggunakan teknik "fluorospectrophotometric".