Toksisiti logam berat terhadap satu invertebrata air payau (sesarma sp.) - Zulkifli Awang Besar (Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Ketam Sesarma sp. telah diuji dalam beberapa kepekatan untuk bahan uji kuprum dan kadmium dalam tiga paras kemasinan untuk mencari paras median-mautnya (LC 50).