Pembiakan aruhan ikan sebarau Hampala macrolepidota(Van Hasselt) dengan menggunakan ekstrak pituitari, `Human Chorionic Gonadotropin' dan kombinasi antara kedua-duanya - Rosli Ahmad Zainuddin (Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Sebanyak 27 induk sebarau betina telah disuntik dengan menggunakan hormon beserta dengan tiga takaran yang berlainan. sebanyak 62.96% daripada induk berhasil bertelur berjulat antara 0 hingga 11 992 biji.