Kajian sumber-sumber ikan dagangan di Laut China Selatan dalam "Ekspedisi Matahari 86" - Muhamad Nasir Abdul Salam (Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Satu kajian penundaan telah dijalankan dari 24 Mei hingga 31 Mei 1986 di dalam kawasan seluas 7 350 km persegi, 20 hingga 80 km dari perairan Terengganu-Pahang. Jumlah berat keseluruhan tangkapan dari 9 tundaan adalah 812.99 kg.