Parameter populasi bagi beberapa spesies dalam keluarga Lutjanidae di Laut China Selatan - Mohd. Jalani Kasmuri (Universiti Pertanian Malaysia, 2012)
Dalam kajian ini, komposisi tangkapan ikan yang bernilai komersial spesies keluarga Lutjanidae adalah yang dominan iaitu sebanyak 10.22% (83.087 kg) yang terdiri daripada L. vitta 62 ekor, L. Lineolatus 52 ekor, L. Lutjanus 79 ekor dan L. malabaricus 33 ekor.