Taburan fosfat-fosforus (orto dan jumlah) dalam air dan endapan di Laut China Selatan dari persisiran pantai Pahang hingga berdekatan Pulau Tioman - Abdul Rahman Hj. Abdul Razak Shaikh (Fakulti Pengajian Maritim dan Sains Marin, 2012)
Taburan bahan ortofosfat dan jumlah fosfat di Laut China Selatan telah dianggarkan semasa Ekspedisi Matahari 1986. 14 buah stesen penyampelan diambil bagi kajian ini