Daya ketahanan tilapia merah hibrid terhadap perubahan saliniti - Zulkifli Samba Haji Mohamed (Fakulti Pengajian Maritim dan Sains Marin, 2012)
Spesies-spesies ikan tilapia kebanyakannya adalah tahan lasak dan kajian ini dijalankan ke atas tilapia merah hibrid untuk mengetahui sejauh mana pula ketahanannya terhadap perubahan saliniti. Kajian ini juga bertujuan menentukan jangkamasa tertentu tilapia merah hibrid dapat hidup dalam saliniti berlainan dan juga untuk memastikan pada saliniti berapakah, tumbesaran tilapia merah hibrid paling maksima.