Analisis komposisi tangkapan ikan pukat tunda dari Ekspedisi Matahari 1985 - Zulkarnain Haron (Fakulti Pengajian Maritim dan Sains Marin, 2012)
Ekspedisi Matahari '85' merupakan satu siri penyelidikan saintifik di Zon Ekonomi Eks klusif Malaysia. Ekspedisi ini bermula pada 7 Mei 1985 dan tamat pada 16 Mei 1985.