Pemerhatian dan gambaran bagi setengah-setengah parameter fizikal di lagon Kuala Setiu - Zakaria Mat (Fakulti Pengajian Maritim dan Sains Marin, 2012)
Tujuan kajian ini adalah untuk mendapatkan beberapa maklumat asas tentang beberapa parameter fizikal seperti suhu, saliniti, arus, ciri-ciri taburan enapan dan juga variasi pasangsurut serta perkaitan antara mereka dan beberapa kepentingan yang lain.