Kajian produktiviti primer di Laut China Selatan - Raihan Sheikh Hj. Ahmad (Fakulti Pengajian Maritim dan Sains Marin, 2012)
Kajian kandungan klorofil ’a' ke atas 21 buah stesen di kawasan kajian "Ekspedisi Matahari '85 " menunjukkan purata kandungan klorofil ’a' di lapisan permukaan sebanyak 0.08 mg/m3 dan bagi taburan menegak, purata kandungan klorofil ’a' ialah 0.208 mg/m3 . Nilai ini adalah nilai yang hampir sama dengan kandungan klorofil ’a' dikebanyakan laut tropika dan adalah dianggap sebagai kawasan yang tidak produktif.