Suatu alternatif kacukan arah carian bagi menyelesaikan masalah pengoptimuman tak berkekangan - Azfi Zaidi Mohammad Sofi@Aziz (Fakulti Sains dan Teknologi, 2011)
Teknik kacukan sudah menjadi tidak asing lagi dalam bidang matematik mahupun bidang-bidang yang lain. Dalam bidang pengoptimuman, terdapat suatu kaedah kacukan di antara kaedah quasi-Newton dengan kaedah penurunan tercuram bagi menyelesaikan masalah pengoptimuman tak berkekangan dan ditandakan sebagai QN-SD.