Amanat Naib Canselor 2026 - Kasim Hj. Mansor; Mohammad Saffree Jeffree; Nurmin Bolong; Mohd Sani Sarjadi; Tan Soo Fun; Salmie Jemon (Pusat Pengurusan Strategik, 2025)
Amanat Naib Canselor 2026 menandai satu fasa baharu perjalanan Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan sebuah tekad untuk berdiri bukan sekadar sebagai universiti di Borneo, tetapi sebagai “The BRAIN of Borneo”: pusat pemikiran, nilai dan tindakan yang memimpin masa depan rantau ini. Gagasan ini berakar pada satu keyakinan bahawa kekuatan sebenar universiti tidak hanya terletak pada bangunan atau penarafan, tetapi pada nilai yang hidup dalam warganya. Justeru, B.R.A.I.N diisytiharkan sebagai core values baharu UMS: Beneficent (Bermanfaat), Resilient (Berdaya Tahan), Authentic (Berpaksikan Keaslian), Inclusive (Inklusif) dan Nurture (Memupuk). Nilai-nilai ini membentuk jati diri universiti. Iaitu universiti yang memberi manfaat kepada masyarakat, teguh menghadapi cabaran, setia pada akar Borneo, menghargai kepelbagaian dan memupuk potensi setiap insan. Daripada nilai lahir tindakan. Maka diperkenalkan pula kerangka B.O.R.N.E.O : kompas strategik yang menggerakkan enam teras utama: pembangunan bakat gemilang, pemerkasaan akademia dan profesional, penyelidikan revolusioner, keterlihatan berautoriti, kepimpinan berintegriti, serta kelestarian operasi. UMS komited melahirkan graduan yang bukan sekadar mencari pekerjaan, tetapi mencipta peluang. Melalui ekosistem keusahawanan, Industry-on-Campus dan Micro-Credential, pelajar dipersiapkan dengan kemahiran masa hadapan. Dalam bidang penyelidikan, Sabah dilihat bukan sekadar lokasi, tetapi makmal hidup dunia. Tempat di mana isu kesihatan bumi, biodiversiti dan keselamatan makanan diterjemahkan kepada solusi nyata. Pada masa yang sama, universiti memperkukuh tadbir urus berintegriti, melaksanakan budaya sifar toleransi rasuah, dan mengurus sumber secara berhemat melalui pendekatan berasaskan prestasi. Kelestarian bukan lagi pilihan, tetapi keperluan. Daripada pengurusan karbon kampus hingga pengoperasian Hospital Universiti Malaysia Sabah sebagai simbol integrasi ilmu, penyelidikan dan khidmat masyarakat. Amanat ini menggabungkan idealisme dan realisme : visi yang tinggi tetapi berpijak pada tanah Borneo. Ia menyeru setiap dekan memimpin dengan keberanian, setiap pensyarah mengajar dengan jiwa, setiap pentadbir mengurus dengan amanah, dan setiap mahasiswa bangkit dengan ilmu serta adab. UMS tidak melangkah sendirian. Bersama rakan strategik dan komuniti, universiti ini membina ekosistem ilmu yang memihak kepada rakyat. Bukan sekadar melahirkan graduan, tetapi membentuk pemimpin yang memaknai pembangunan lestari. Inilah janji Amanat 2026; menjadikan UMS sebagai “The Brain of Borneo”: ilmu yang memimpin, nilai yang mengangkat, dan keberanian yang membina masa depan.