Tinjauan amalan pengajaran dan masalah pelaksanaan program pemulihan khas terhadap pencapaian 3M (Membaca, menulis, mengira) murid pemulihan khas - Norzita binti Awang (2011)
Kajian ini ialah sebuah kajian tinjauan berbentuk kuantitatif yang bertujuan untuk mengkaji amalan pengajaran yang digunakan oleh guru pemulihan khas (GPK) dan masalah pelaksanaan program pemulihan khas (PK) terhadap pencapaian 3M (membaca, menulis, mengira) murid pemulihan khas. Seramai 72 orang responden yang terdiri daripada guru besar, guru penolong kanan 1 dan guru pemulihan khas di sekolah rendah daerah Kuala Penyu terlibat secara langsung dalam kajian ini. Kajian ini menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen kajian. Hasil dapatan kajian dianalisis menggunakan program Statistical Packages For Social Sciences (SPSS) versi 18.0. dengan analisis deskriptif seperti frekuensi, peratusan dan min dan analisis inferensi seperti korelasi pearson-r dan ujian-t. Hasil kajian mendapati amalan pengajaran yang digunakan oleh GPK adalah memastikan kelas pemulihan khas sentiasa berada dalam keadaan kondusif dan ceria dan masalah pelaksanaan program PK adalah kurang sokongan daripada pihak ibu bapa dalam usaha membantu anak-anak mereka dalam menguasai kemahiran 3M. Maka, amalan pengajaran GPK dan masalah pelaksanaan program PK mempunyai hubungan terhadap pencapaian 3M murid PK. Bagaimanapun, tiada perbezaan dalam amalan pengajaran dan masalah pelaksanaan program PK di antara GPK lelaki dengan perempuan.